Info Publice
15 Protejarea frontierei Combaterea traficului ilicit cu specii salbatice de flora si fauna pe cale de disparitie

Convenţia de la Washington
 
Conventia privind comertul international cu specii sãlbatice de faunã şi florã pe cale de disparitie, numitã CITES dupã abrevierea numelui din limba englezã - Convention on International Trade of Endangered Species of Wild Fauna and Flora, a fost adoptatã în 1973 la Washington şi a intrat în vigoare la 1 Iulie 1975. In prezent 169 de tãri sunt semnatare ale Conventiei CITES.
 
Scopul convenţiei de la Washington este să protejeze speciile de animale şi plante periclitate, prin restrictionarea comerţului cu specimenele acestor specii sau cu produsele preparate din acestea. Implicarea autoritãtilor din fiecare tarã semnatarã în reglementarea comerţului cu speciile vulnerabile este primordialã pentru a evita periclitarea acestora de comertul necontrolat.
 
CITES reglementează importul (punerea în liberã circulatie), exportul si reexportul indivizilor aparţinând speciilor de plante şi animale incluse în anexele convenţiei, în stare vie sau moartă, şi a părţilor sau produselor derivate din acestea.
 
Condiţia comertului cu aceste specii este achiziţionarea legală a indivizilor şi asigurarea că acest comerţ nu afectează capacitatea de supravieţuire a speciilor respective în mediul natural.