Începând cu data de 1 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene se aplică următoarele reglementări:
- Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii;
- Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17.12.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele tranzitorii pentru anumite dispoziÅ£ii din Codul Vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaÅ£ionale, ÅŸi de modificare a Regulamentului delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 al Comisiei;
- Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele detaliate ale anumitor dispoziÅ£ii ale Codului Vamal al Uniunii;
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÅ£ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii;
Regimul de perfecţionare activă permite folosirea pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru a le supune uneia sau mai multor operaţiuni de prelucrare, a mărfurilor neunionale, fără ca aceste mărfuri să fie supuse:
(a) taxelor la import;
(b) altor taxe, conform altor dispoziÅ£ii relevante în vigoare;
(c) măsurilor de politică comercială, în măsura în care acestea nu interzic introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii sau scoaterea lor din acesta.
În autorizaÈ›ie se stabilesc:
- rata de randament, fie dacă este cazul, modalitatea de determinare a acestei rate;
- perioada în care regimul de perfecÅ£ionare activă trebuie descărcat. Perioada curge de la data la care mărfurile neunionale sunt plasate sub regim ÅŸi se determină Å£inând seama de durata necesară realizării operaÅ£iunilor de prelucrare ÅŸi descărcării regimului.
Cererea de autorizare
Pentru utilizarea regimului de perfecÅ£ionare activă este necesară obÅ£inerea unei autorizaÅ£ii eliberată de către autorităţile vamale, pe baza unei cereri înaintate de către solicitant, conform art.211 din Codul Vamal al Uniunii.
Cine poate obţine autorizaţie?
Autorizaţia se acordă la cerere persoanelor care sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii, desfăşoară operaţiuni de prelucrare sau asigură desfăşurarea lor mărfurile sau asigură utilizarea acestora, şi oferă garanţiile necesare bunei derulări a operaţiunilor.
AutorizaÅ£ia se acordă atunci când autorităţile vamale pot supraveghea ÅŸi monitoriza regimul fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporÅ£ionate în raport cu nevoile economice în cauză.
SunteÅ£i obligat să respectaÅ£i condiÅ£iile de derulare ale regimului menÅ£ionate în autorizaÅ£ie.
În cazuri justificate, autorizaÅ£ia de perfecÅ£ionare activă poate fi acordată È™i unei persoane stabilită pe teritoriul vamal al Uniunii.
Depunerea unei cereri
În situaÅ£ia în care o cerere de autorizare constă într-o declaraÅ£ie vamală, autoritatea vamală competentă este biroul vamal;
În situaÈ›ia în care se solicită eliberarea unei autorizaÈ›ii pentru regimul de perfecÈ›ionare activă, valabilă pentru mai multe operaÈ›iuni, transmiterea cererii de eliberare a unei autorizaÈ›ii pentru regimul de perfecÈ›ionare activă a mărfurilor se efectuează prin utilizarea Sistemului de decizii vamale.
Structura competentă să primească şi să prelucreze cererea este:
a) Autoritatea Vamală Română, în cazul cererii care implică mai mult de un stat membru al Uniunii Europene;
b) direcÅ£ia regională vamală în a cărei arie de competenţă se află locul în care contabilitatea principală în scopuri vamale a solicitantului este È›inută sau disponibilă È™i în care urmează a fi desfășurate cel puÈ›in o parte dintre activitățile care fac obiectul autorizaÅ£iei.
Cererea se depune în Portalul Operatorilor Economici EU -Trader Portal, https://customs.ec.europa.eu/tpui-cdms-web/.
Mai multe informații despre sistemul de decizii vamale puteți obține de aici: https://www.customs.ro/e-customs/dv
Noutăți în privinÈ›a regimului de perfecÈ›ionare activă
- Regimul de perfecÈ›ionare activă în sistemul cu rambursare nu va mai exista;
- Perfecționarea activă se unește cu transformarea sub control vamal;
- Distrugerea sub control vamal presupune plasarea mărfurilor sub regimul de perfecționare activă;
- În cazul regimului de perfecÅ£ionare activă nu mai este necesară verificarea condiÅ£iei de reexport;
- În cererea de autorizare se menÈ›ionează metoda de calcul (art. 85 sau 86 alin (3) din UCC)