26.11.2023

Vama demarează în decembrie operațiunea „Pinocchio”

Autoritatea Vamală Română va derula în luna decembrie operațiunea „Pinocchio”, care vizează controale extinse privind traficul de jucării contrafăcute.

 

Lucrătorii Autorității Vamale Române vor desfășura în luna decembrie ample controale pe segmentul importurilor de jucării, concentrându-se în principal pe identificarea produselor susceptibile de contrafacere, într-o perioadă a anului în care traficul acestor mărfuri crește exponențial.

 

Din datele de la nivelul anilor precedenți s-a constatat că la final de an se importă mai mult de o treime din mărfurile contrafăcute care tranzitează România sau sunt destinate pieței interne, pentru a fi comercializate în „luna cadourilor”.

 

„Cifrele din primele zece luni ale anului sunt îngrijorătoare, și arată o triplare a bunurilor contrafăcute care au fost reținute în Vamă. Am decis ca în luna cadourilor să avem un program dedicat pe acest segment, să facem controale tematice exhaustive”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

 

Din datele centralizate de la direcțiile regionalele vamale a rezultat că în primele zece luni ale acestui an au fost reținute un sfert de milion de jucării susceptibile de contrafacere, de trei ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2022.

 

Operațiunea “Pinocchio” vizează mărfurile din toate birourile vamale de frontieră, dar verificările se vor concentra pe porțile de intrare ale mărfurilor din China și Turcia, unde au fost identificate de-a lungul timpului cele mai multe produse contrafăcute.

 

„Să nu se înțeleagă greșit, aici nu vorbim despre toate jucăriile din China sau Turcia, ci doar de produsele care copiază integral branduri mai mult sau mai puțin consacrate, jucăriile care sunt niște falsuri.”, a precizat președintele AVR.

Chiar dacă sunt valorificate deseori la prețuri sub cele ale produselor originale, jucăriile contrafăcute dezamăgesc în primul rând prin calitatea inferioară și nerespectarea standardelor de calitate și siguranță, punând deseori în pericol sănătatea copiilor.

 

„La nivel financiar, prejudiciul nu se regăsește doar în contabilitatea firmelor care comercializează produsele originale, ci și în bugetul de stat, pentru că la finalul unui lanț de comercializare a acestor produse falsificate sunt de multe ori persoane sau firme care fac evaziune, vând la negru”, a completat Cupă.

 

De-a lungul vremii, Autoritatea Vamală Română a derulat acțiuni comune cu vămile din celelalte state europene, întrucât s-a constatat că o parte din jucăriile contrafăcute care sunt aduse pe teritoriul României sunt destinate tranzitului către statele din vest, unde marjele de profit sunt mult mai înalte.

 

Anunțarea operațiunii „Pinocchio” face parte din eforturile de prevenție derulate de AVR, care urmărește astfel să descurajeze cel puțin o parte dintre firmele care intenționau să introducă în spațiul comercial intern produse contrafăcute.

 

vezi toate știrile