26.05.2023

Cosmetice, jucării și componente auto, în valoare de 3.700.000 lei, reținute de inspectorii vamali din cadrul Birourilor Vamale de Frontieră Constanța și Constanța Sud

În data de 26 mai 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale din România și Republica Moldova. Ca urmare a controalelor, inspectorii vamali au reținut aproximativ 2.000 bucăți articole din oțel utilizate în industria auto - componente suport motor, succeptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca „FORD” și 8.000 bucăți apă de toaletă, succeptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mărcile „CAROLINA HERRERA”, „PACO RABANE”, „VERSACE” ȘI „YVES SAINT LAURENT”.

 Cu o zi înainte, în data de 25 mai 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au reținut 16.000 bucăți jucării, succeptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mărcile „SUPERMAN”, „MY LITTLE PONY”, „HELLO KITTY”, „DISNEY” și „LEGO”, ca urmare a controlul fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale din Ucraina.

Valoarea totală a bunurilor reținute, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 3.700.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

23.05.2023

Un nou punct vamal de frontieră va prelua traficul internațional rutier peste râul Prut

În data de 23 mai 2023, președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei a participat, în județui Vaslui, la deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) și a punctului vamal de frontieră Bumbăta care vor contribui la fluidizarea transportului transfrontalier de mărfuri dintre cele două țări.

Noul punct vamal de frontieră Bumbăta funcționează în subordinea biroului vamal de frontieră Albița, pentru traficul rutier, și a devenit operațional, ca urmare a acordului semnat de Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în vara anului trecut, prin asigurarea infrastructurii corespunzătoare, personalului și a utilităților, în conformitate cu normele și standardele în vigoare. Punctul vamal Bumbăta funcționează în sectorul unui pod mobil de pontoane ancorat de militari din Armata Română împreună cu geniști ai Armatei Naționale a Republicii Moldova de malul moldovenesc al râului Prut. Programul de lucru al acestui punct internațional de trecere a frontierei, în prima fază, este de la ora 08:00 la ora 20:00, iar traficul este limitat la autovehicule cu greutatea maximă de 3,5 tone/ansamblu. Totdată, prin acest punct de trecere a frontierei este interzis tranzitul vehiculelor lente, transportul de mărfuri care trebuie supuse controlului veterinar și transportul de mărfuri ori substanțe periculoase.

„Fluidizarea traficului la frontiera din România și Republica Moldova continuă să rămână o prioritate pentru vama română, iar deschiderea punctului vamal de frontieră Bumbăta este o altă măsură implementată în acest sens. Există deja nouă birouri vamale de frontieră între cele două state (șapte rutiere și trei feroviare) și, împreună cu acelea, acest nou punct vamal va contribui la accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune de către persoane, mijloace de transport și bunuri, la diminuarea traficului în birourile vamale de frontieră existente, inclusiv a timpului de așteptare la trecerea frontierei de stat, la îmbunătățirea capacității de procesare a mijloacelor de transport, dezvoltarea rețelelor căilor comerciale pentru traficul transfrontalier, precum și la creșterea calității controalelor efectuate la trecerea frontierei de stat, respectiv creșterea nivelului de securitate atât în plan național cât și regional consolidare rutier.”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

05.05.2023

Întrevederea conducătorilor administrațiilor vamale din România, Republica Moldova și Ucraina

În data de 05 mai 2023, președintele Autorității Vamale Române, domnul Bogdan-Lari Mihei, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, domnul Igor Talmazan, președintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, domnul Serhii Zvyahintsev și Consilierul Strategic Vamal al Misiunii Uniunii Europene de Cosultanță în Ucraina (EUAM), domnul Dorel Fronea, au avut o întrevedere în cadrul căreia a fost semnată Declarația Comună a administrațiilor vamale din Ucraina, România și Republica Moldova privind instituirea Grupului de Lucru Vamal UA – RO – MD. Evenimentul a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Porubne/Ucraina – Siret/România și a fost organizat sub egida EUAM. Semnarea acestei declarații comune a fost inițiată în urma necesității de a consolida cooperarea transfrontalieră și facilitarea comerțului, precum și de a securiza frontierele, prin implementarea eficientă a culoarelor de solidaritate UE – Ucraina, transpunere eficientă a legislației vamale a UE în legislația vamală ucraineană și moldovenească. „Prin instituirea acestui Grupul de Lucru Vamal Ucraina – România – Republica Moldova, Autoritatea Vamală Română îsi asumă în continuare rolul de pilon principal în cooperarea transfrontalieră în regiune. Crearea acestei platforme regionale de cooperare vamală, cu sprijinul EUAM, constituie un exemplu de bună practică și se bazează pe experiența dobândită în cadrul grupului vamal de lucru româno-ucrainean constituit în urmă cu un aproximativ un an.”, a declarat domnul Bogdan Lari Mihei, preşedintele Autorității Vamale Române. În cadrul aceluiași eveniment, președintele Autorității Vamale Române, domnul Bogdan-Lari Mihei împreună cu președintele interimar al Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, domnul Serhii Zvyahintsev, au semnat Protocolul pentru inițierea unui proiect pilot privind introducerea sistemul de avertizare de urgență la frontiera dintre cele două state.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

04.05.2023

Bunuri contrafăcute în valoare de peste 10.000.000 lei reținute de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 04 mai 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosit din China pentru două societăți comerciale cu sediul în Ucraina. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au reținut, din primul container, 1.197 bucăți periferice I.T. diferite mărci , 745 bucăți brățări pentru ceasuri, 4.251 bucăți căști audio pentru telefoane, 20.740 bucăți huse din silicon pentru telefoane, 1.260 bucăți huse din silicon pentru tablete, 960 bucăți ochelari de soare, 3.038 bucăți cabluri pentru transfer date, 3.912 bucăți încărcătoare pentru telefoane mobile, 3.629 bucăți baterii pentru telefoane mobile, 390 bucăți articole îmbrăcăminte din textil, 53 bucăți baterii externe, 1.737 bucăți articole îmbrăcăminte, 2.384 bucăți echipamente pentru fotbal. Din cel de-al doilea container, inspectorii vamali au reținut 3.940 jucării din pluș, 3.800 mașinuțe, 4.850 sfere din plastic și 3.700 jocuri pentru copii. Toate bunurile sunt succeptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru diferite mărci. Valoarea totală a bunurilor reținute, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 10.130.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]