13.09.2024

Precizare de presă

În legătură cu informațiile apărute în mass-media despre perchezițiile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la sediul Biroului vamal de frontieră Constanța Sud, facem următoarele precizări:

 

Autoritatea Vamală Română își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției.

Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație.

În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale.

Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Pentru a evita dezinformarea, vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale (www.pna.ro, www.customs.ro).  

12.09.2024

50.000 țigarete descoperite de inspectorii vamali în trenul care circula pe ruta Chișinău - București

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași care își desfășoară activitatea la P. T. F. Ungheni - Iași au reținut un număr de 50.340 bucăți țigarete, cu timbru Republica Moldova. Țigaretele au fost descoperite în urma controlului vamal asupra trenului care circula pe ruta Chișinău - București, în paturile din compartimentul unde se afla un însoțitor de vagon.

 

În data de 11 septembrie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași care își desfășoară activitatea la P. T. F. Ungheni Iași, au efectuat controlul vamal asupra trenului care circula pe ruta Chișinău - București. Ca urmare a acestui control au fost descoperite, în paturile din compartimentul unde se afla un însoțitor de vagon, 50.340 bucăți țigarete nedeclarate și sustrase de la controlul vamal.

Urmare a celor constatate, țigaretele au fost reținute de către autoritatea vamală și, întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni, cazul a fost predat organelor de cercetare penală competente.

În contextul celor prezentate mai sus, amintim faptul că la intrarea în România dintr-un stat neunional, persoanele fizice pot introduce 40 țigarete, în cazul călătorilor care folosesc alte mijloace decât transportul aerian și 200 țigarete, în cazul călătorilor care sosesc în România folosind transportul aerian.

Pentru informații detaliate privind condițiile de intrare/ ieșire din România, vă rugăm să consultați site-ul oficial al Autorității Vamale Române, www.customs.ro, secțiunea „Călători”.

 

[ANAF]

10.09.2024

Bunuri contrafăcute, în valoare de 4.000.000 lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea cu sprijinul  echipelor canine și în cooperare cu polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă – Sectorul Poliției de Frontieră Isaccea, au reţinut articole de îmbrăcăminte, încălţăminte și accesorii care compun sticle de parfum. Bunurile, susceptibile de a fi contrafăcute, au o valoare totală de aproximativ 4.000.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra unui camioan înmatriculat în Ucraina care circula în regim de tranzit vamal pe ruta Turcia – Ucraina.

        

În perioada 03.09.2024-09.09.2024, ca urmare a unor suspiciuni referitoare la comerţul cu mărfuri contrafăcute, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea și polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă – Sectorul Poliției de Frontieră Isaccea au selectat pentru control fizic mai multe camioane inmatriculate în Ucraina care circulau în regim de tranzit vamal pe ruta Turcia-Ucraina.

Ca urmare a controlului efectuat cu sprijinul echipelor canine din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea și a echipelor mobile din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi au fost descoperite într-un camion, un număr de 1.150 articole de îmbrăcăminte, 60 perechi incălţăminte, 22 poşete damă, 162.868 bucăți accesorii care compun sticle de parfum (sticle destinate parfumeriei, etichete, ambalaje, capace, pulverizatoare, esențe de parfum),  bunuri susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 4.000.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut jucăriile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă  riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.  

[ANAF]

03.09.2024

Jucării contrafăcute, în valoare de 1.775.000 lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 23.000 bucăți jucării susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 1.775.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale din București și Ucraina.

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale din București și Ucraina.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 23.000 bucăți jucării susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.775.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut jucăriile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]

28.08.2024

Jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, contrafăcute, în valoare de peste un million de lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța au reținut aproximativ 12 000 bucăți jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 1.100.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în București.

În data de 26 august 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în București.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 12.000 bucăți jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.100.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF]

08.08.2024

Încă 40.000 țigarete reținute pe Aeroportul Internațional Henri Coandă

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni, au reținut 40.000 țigarete nedeclarate și sustrase de la controlul vamal. Țigaretele au fost descoperite în bagajul unui pasager care călătorea în direcția Londra.  

 

În data de 7 august 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni (C.S.C.T.F.A.B.O.), au efectuat mai multe controale specifice în vederea combaterii traficului cu produse din tutun. Ca urmare a acestor controale au fost reținute, de la un pasager care călătorea pe ruta Otopeni-Luton, 40.000 bucăți țigarete nedeclarate și sustrase de la controlul vamal.

Urmare a celor constatate, țigaretele au fost reținute de către autoritatea vamală și, întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni, cazul a fost predat organelor de cercetare penală competente din cadrul C.S.C.T.F.A.B.O.

 

În contextul celor prezentate mai sus, amintim faptul că la ieșirea din România, persoanele fizice pot scoate din țară mărfuri fără caracter comercial, rezervate exclusiv uzului personal al călătorilor sau al familiei lor sau care sunt destinate a fi oferite drept cadou. Totodată, este important ca cei care călătoresc să se informeze și să respecte prevederile legislative valabile pentru introducerea diverselor bunuri în țara de destinație.

 

Pentru informații detaliate privind condițiile de intrare/ ieșire din România, vă rugăm să consultați site-ul oficial al Autorității Vamale Române, www.customs.ro, secțiunea „Călători”.

[ANAF]

07.08.2024

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători au reținut în vederea confiscării 182 kg de tutun de narghilea

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni, au reținut, în vederea confiscării, aproximativ 182 kg de tutun de narghilea nedeclarat și sustras de la vămuire. Tutunul a fost descoperit în bagajele a trei pasageri care călătoreau pe ruta Atena – București Otopeni. 

 

În data de 7 august 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni (CSCTFABO), în urma analizei de risc efectuate de către inspectorii vamali, au reținut în vederea confiscării de la trei pasageri care călătoreau pe ruta Atena – București Otopeni, cantitatea de aproximativ 182 kg tutun de narghilea. Tutunul nu avea marcaj corespunzător, era nedeclarat și sustras de la vămuire.

 Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, cazurile au fost predate organelor de cercetare penală competente din cadrul C.S.C.T.F.A.B.O.

[ANAF]

05.08.2024

Noi simplificări ale aplicaţiei EMCS-RO Mişcări

În data de 01.08.2024, Autoritatea Vamală Română a operaționalizat o nouă funcționalitate a aplicației EMCS-RO Mișcări care permite accesarea și utilizarea de către lucrătorii vamali a datelor disponibile în sistemul „TREZOR”. Astfel, acum lucrătorii vamali pot identifica cu ușurință documentul de plată prin care destinatarul din România a efectuat plata accizelor datorate ca urmare a unei achiziții intracomunitare de produse accizabile cu accize platite într-un alt stat membru (mișcări însoțite de e-DAS) și pot valida plata mult mai rapid.

 

În acest context, Autoritatea Vamală Română solicită destinatarilor produselor accizabile să acorde o atenție deosebită la completarea ordinului de plată, deoarece completarea incorectă/incompletă a numărului unic de înregistrare al mișcării (ARC), conduce la imposibilitatea validării electronice a plății și în consecință, la prelungirea timpului de transmitere a raportului de primire către țara de expediție, până la obținerea informațiilor de la administrațiile financiare.

 

 

Informații de context:

Sistemul de control al mișcărilor cu produse accizabile (EMCS) este un sistem informatizat de înregistrare și monitorizare a circulației produselor accizabile (alcool, tutun și produse energetice) pe teritoriul UE.

Sistemul reprezintă un instrument-cheie de facilitare pentru operatorii economici din UE care comercializează produse accizabile și un instrument esențial pentru schimbul de informații și cooperarea între statele membre.

 

Scopul EMCS este de:

  • combaterea fraudei fiscale cu produse accizabile, prin informații și controale în timp real privind mărfurile care circulă în regim suspensiv de accize sau cu accize plătite în statele de expediție;
  • asigurarea unei circulații comerciale sigure a produselor accizabile;
  • simplificarea procedurilor pentru comercianți, cu ajutorul unui sistem electronic standardizat pentru întreaga UE;
  • crearea unei administrații fără hârtie.

 

EMCS în practică

În cadrul EMCS, o deplasare de produse accizabile este documentată în fiecare etapă printr-un document administrativ electronic (e-DA), pentru produsele în regim suspensiv de accize, sau printr-un document administrativ electronic simplificat (e-DAS), în cazul deplasărilor cu accize plătite.

 

[ANAF]

31.07.2024

Autoritatea vamală și operatorii economici aeroportuari au discutat simplificarea formalităților vamale pentru export și tranzit

Specialiștii Autorității Vamale Române din cadrul Direcției Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile, alături de cei de la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători s-au întâlnit cu operatorii economici aeroportuari, depozitarii, exportatorii și reprezentanții în vamă pentru a discuta noile reglementări vamale privind schimbările în export și tranzit, precum și modalități de eficientizare a formalităților vamale pentru aceste operațiuni.   

 

În data de 30 iulie 2024, Autoritatea Vamală Română - Direcția Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile și conducerea Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a organizat o întâlnire cu operatorii economici aeroportuari, depozitarii, exportatorii și reprezentanții în vamă. Scopul întâlnirii a fost acela de a clarifica aspectele practice ale noilor proceduri vamale de export și de tranzit apărute după operaționalizarea celor două sisteme, AES-RO, respectiv NCTS5. Cu acest prilej au fost discutate și o serie de propuneri de simplificare și fluidizare a formalităților vamale de export și de tranzit.

 

Participanții au manifestat un interes deosebit și au adresat numeroase întrebări privind, în special, utilizarea practică a noilor sisteme de declarare la export și tranzit, inclusiv despre modul de completare a declarațiilor vamale în noile condiții, întâlnirea fiind considerată una foarte benefică de ambele părți. S-a convenit că structurile de specialitate din cadrul AVR pentru export și tranzit vor analiza propunerile și solicitările care necesită măsuri specifice. De asemenea, vor fi organizate întâlniri periodice cu operatorii economici din domeniul aerian pentru clarificarea procedurilor de vămuire și a aspectelor tehnice necesare pentru declararea mărfurilor prin intermediul sistemelor electronice.

 

Operatorii economici aeroportuari au apreciat inițiativa acestei întâlniri și sprijinul oferit de Autoritatea Vamală Română și Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători. Reprezentatii autorității vamale au subliniat spiritul de colaborare dintre comisionari, reprezentanții depozitarilor și personalul biroului vamal.

 

Informații de context:

Autoritatea Vamală Română a lansat sistemul automat de export AES-RO în data de 16 martie 2024 și noul sistem de tranzit computerizat NCTS – faza 5 la data de 17 mai 2024. Astfel, pe parcursul ultimilor luni, AVR a organizat o serie de sesiuni de informare privind accesul operatorilor la noile aplicații și principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce privește completarea declarațiilor de export și de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare, efectuând totodată mai multe teste în acest sens cu operatorii economici.

[ANAF]

19.07.2024

Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 120.000 bucăți dulciuri și mașinuțe susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 700.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale cu sediile în Ucraina și Republica Moldova.

 

În zilele de 17 și 18 iulie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale cu sediile în Ucraina și Republica Moldova.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 120.000 bucăți dulciuri și mașinuțe, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 700.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

03.07.2024

Pantofi sport în valoare de peste 16.000.000 lei, reținuți de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 7.000 perechi de pantofi sport susceptibile de a fi contrafăcute. Încălțămintea are o valoare totală de aproximativ 16.000.000 lei și a fost descoperită ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

 

În data de 3 iulie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

 

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 7.000 perechi de pantofi sport susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 16.000.000 lei.

 

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

 

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]

01.07.2024

Peste o jumătate de tonă de arome de tutun narghilea descoperită cu ajutorul echipamentului de scanare

Inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Albița au descoperit peste o jumătate de tonă de arome de tutun narghilea. Cu o valoare de piață de aproximativ 640.000 lei, aromele de tutun au fost detectate ca urmare a scanării unui microbuz care se deplasa pe ruta Republica Moldova – Federația Rusă.  

 

În data de 1 iulie 2024 s-a prezentat la Biroul vamal de frontieră Albița pentru controlul vamal, pe sensul de intrare în țară, un microbuz care se deplasa pe ruta Republica Moldova – Federația Rusă.  

Având în vedere faptul că la acest birou vamal, autorităţile vamale și de frontieră din România şi Republica Moldova implementează controlul coordonat, pe sensul de intrare în România, mijlocul de transport a fost selectat pentru scanare, de către inspectorii vamali din cele două țări, în urma analizei de risc realizate pe baza informațiilor disponibile la nivelul celor două autorități vamale.

Astfel au fost detectate, ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la vămuire, în structura interioară a mijlocului de transport cantitatea de 540 kg arome de tutun narghilea, cu o valoare de piață de aproximativ 640.000 lei.

Întrucât există indicii privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă bunurile au fost reținute de autoritatea vamală și predate organelor SPF Huși în vederea continuării cercetărilor.

[ANAF] [ANAF]

28.06.2024

Titularii de carnete TIR care folosesc aplicația TIR-EPD vor avea prioritate la birourile vamale de frontieră Albița și Siret

Autoritatea Vamală Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Uniunea Internațională a Transportului Rutier, Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova  și Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina, s-au întâlnit la biroul vamal de frontieră Albița pentru a analiza timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina. Reprezentanții părților au înaintat mai multe propuneri, exprimându-și încrederea că acestea vor contribui la fluidizarea și optimizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.

 

Delegația Autorității Vamale Române (AVR), condusă de președintele Marcel Mutescu, a avut joi o întâlnire cu delegațiile Serviciului Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (BSEC-URTA), Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (IRU), Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA) și Asociației Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina (ASMAP UA). Scopul întâlnirii a fost de a identifica împreună soluții pentru reducerea timpilor de așteptare la intrarea în România dinspre Republica Moldova și Ucraina.    

 

„Înțelegem implicațiile timpilor de așteptare la frontieră asupra activității trasportatorilor rutieri, de aceea am fost și suntem în permanență deschiși pentru un dialog constructiv în acest sens. Ca urmare a discuțiilor de azi, am stabilit că începând cu data de 1 august 2024, în cadrul unui proiect pilot inițiat de autoritatea vamală, titularii de carnete TIR care folosesc aplicația TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, vor putea să folosească artera dedicată AEO și camioanelor goale la birourile vamale de frontieră Albița și Siret.”, a declarat preşedintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu. „Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat până la sfârșitul anului, după care vom evalua rezultatele și vom decide asupra necesității extinderii acestei facilități și la celelalte birouri vamale.”, a completat președintele AVR.

 

Totodată, reprezentanții autorității vamale au reamintit procedurile vamale simplificate care pot fi utilizate de către transportatori, cum ar fi posibilitatea de declarare prealabilă a informațiilor necesare efectuării analizei de risc specifice.

 

În contextul aprobării Ordonanței de Urgență nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române, reorganizarea activității acesteia precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, președintele AVR a informat participanții la întâlnire despre instituirea Programului Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei, bani care vor fi folosiți pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea autorității vamale, pentru consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante.


În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, principalele proiecte de modernizare de care au beneficiat deja o parte din birourile vamale de la frontierele de nord și est, repectiv Siret, Albița, Sculeni și Giurgiulești, inclusiv dotarea acestora cu sisteme de scanare cu raze X. A fost subliniată totodată strânsa cooperare dintre autoritățile din România și Republca Moldova, amintindu-se, în acest context și beneficiile controlului coordonat care se efectuează pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova), pe sensul de intrare în țara noastră.

 

Părțile au agreat că vor continua să monitorizeze situația din punctele de trecere a frontierei și vor avea întâlniri periodice pentru coordonarea provocărilor legate de activitatea transportatorilor rutieri. 

[ANAF] [ANAF]

20.06.2024

Țigări de contrabandă descoperite de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sulina – Direcția Regională Vamală Galați, au descoperit la bordul unei nave care circula sub pavilion PANAMA, 6.400 bucăți țigarete.

În data de 16 iunie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sulina - Direcția Regională Vamală Galați, ca urmare a controlului efectuat asupra unei nave care circula sub pavilion PANAMA, au descoperit ascunse și nedeclarate, în cabina comandantului, 6.400 bucăți țigarete marca Karelia, fără marcaje fiscale.

Bunurile au fost ridicate, în vedere confiscării iar nava a fost reținută pâna la plata amenzii de 10.000 lei.

Valoarea acestora, dacă ar fi fost comercializate, este de aproximativ 7.000 lei.

20.06.2024

Mașinuțe de jucărie, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut 14.776 bucăți mașinuțe de jucărie, purtând design-ul unor mărci protejate, descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în două containere sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

 

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, acționând în baza atribuțiilor de serviciu, au descoperit în cadrul efectuării controlului fizic, 14.776 bucăți mașinuțe de jucărie, design-ul mărcilor ,, MERCEDES, BMW și FERRARI”,reprezentând bunuri susceptibile a aduce atingere mărcilor mai sus menționate. Mărfurile au fost descoperite în două containere sosite din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina. Bunurile în discuție au fost reținute de către lucrătorii vamali din cadrul BVF Constanța Sud, iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.500.000 lei.

În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pot pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]