13.04.2023

Bunuri contrafăcute în valoare de 1.100.000 lei, reținute de inspectorii vamali în complexul comercial "Dragonul Roșu"

În data de 12 aprilie 2023, inspectorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române – Direcția Generală Coordonare Control Vamal – Serviciul Coordonare Echipe Mobile și Control Operativ, împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au desfășurat o amplă intervenție operativă în complexul comercial "Dragonul Roșu" din Bucureşti. Astfel, inspectorii vamali au identificat și reținut aproximativ 2.700 articole vestimentare și peste 2.100 parfumuri, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru diverse mărci de lux. Toate bunurile, cu o valoare totală de aproximativ 1.100.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. “Autoritatea Vamală Română are o gamă foarte largă de responsabilități în materie de supraveghere și control a mărfurilor importate pe teritoriul vamal al Uniunii Europene. Pe lângă colectarea de taxe vamale, TVA și accize, după caz, pentru mărfurile importate, autoritatea vamală verifică, de asemenea, mărfurile respective în multe scopuri de natură nefiscală, astfel încât să ne asigurăm că îndeplinesc cerințele UE privind, printre altele, conformitatea produselor, standardele și normele alimentare, de sănătate și de mediu.”, a declarat Bogdan-Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

11.04.2023

Țigarete și tutun pentru narghilea confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători

În data de 09 aprilie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Compartimentul Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră, în urma unor controale efectuate asupra bagajelor a patru pasageri, au reținut, în vederea confiscării, cantitatea de 40.000 bucăți țigarete și 2,4 kg tutun de fumat. Valoarea bunurilor dacă ar fi fost comercializate pe piață este de aprovimativ 42.300 lei. Menționăm că în urmă cu doar zece zile, în data de 31 martie 2023, inspectorii vamali din cadrul aceluiași birou vamal, dar de la Compartimentul Mărfuri, tot împreună cu polițiștii de frontieră, în urma unei acțiuni specifice de control efectuată  în baza analizei de risc, au descoperit 504 kg tutun de narghilea având ca destinatar o societate comercială cu sediul în București. Tutunul a fost expediat pe ruta Turcia-Irak-România, pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti, iar acesta figura în documentele de transport ca fiind ”odorizante auto”. Prejudiciul estimat prin neplata drepturilor vamale constând în taxe vamale, acciză și TVA a fost  de aproximativ 362.090 lei. Întrucât au existat suspiciuni că erau întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni, ambele cazuri au fost predate organelor de cercetare penală competente pentru continuarea cercetărilor.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]